“Gyertyaszentelő napjáról több népi hiedelem is ismert. Az egyik Európa legnagyobb termetű ragadozójára, a barnamedvére hivatkozik, és azt állítja, hogy ezen a napon a téli álmot alvó medve felébred, kitekint a barlangja bejáratán, hogy megnézze, milyen az idő. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy és folytatja az alvást. Tudja (érzi?), hogy még nincs vége a télnek, mert havas förgetegek, csikorgó hidegek lehetnek. Ha viszont hideg, téli időt talál, kinn marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, rövidesen megenyhül az idő.”

A Borókások egész héten a “medve nyomában jártak”! 🐻🐨🐼🐾

Képek nézegetése közben beszélgettünk a medvék fajtáiról, testfelépítéséről, élőhelyéről, életmódjáról, táplálkozásáról, szokásairól, a ,,téli álomról” és a néphagyományok nyomán a medve időjósló szerepéről is. Többféle módon ábrázoltuk a medvét, használtuk a kivágás, színezés, festés, ragasztás, rajzolás technikáját is.

Mondókákat, dalokat, találós kérdéseket, szólásokat ismerhettek meg a gyerekek a medvével kapcsolatban. A Szülők jóvoltából még medvés kekszet, mézet is kóstoltak.

🐻🐻🐨🐼🐾

A medve hetünk úgy gondoljuk nagyon jól sikerült. 🐾🐼🐨🐻

A Napraforgó csoport meghívta az ovi összes kis lakóját egy kis mackó lesre. Medveösvényen juthattak el a barlangig, ahol nagyon sok maci aludta téli álmát.🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾

🐼🐨🐻🐨🐻🐼

Mivel a nagy mackó nem látta meg árnyékát, így már nem sokat kell várnunk a tavaszra!

🦋🐝🐜🐞🌷🌞

Reméljük!😉❤