Használt sütőolajgyűjtés

Napjaink egyik legelterjedtebb módszere az olajban vagy zsírban sütés, azonban a többszöri felhasználás során az olaj/zsír úgymond elfárad, előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további felhasználásra. Kis mennyiségű felhasználás során a zsiradékok mosogatáskor enyhén oldott állapotban, de továbbra is jelentős szennyezőanyagként kerülnek a csatornarendszerbe: 1 csepp olaj képes akár 1000 liter vizet is beszennyezni. Amennyiben nagyobb mennyiségű sütőolaj kerül a csatornába, az jelentősen megterheli a tisztítóműveket, nem beszélve arról, hogy a csatornában lerakódott „sütési uszadék” táplálékot jelent a különféle kártevőknek, illetve számos alkalommal dugulást, és károkat okoz.

Ma már a használt sütőolaj begyűjtésére is van környezettudatos módszer.

A gyűjtőpontokon elhelyezésre kerülő gyűjtőedények hagyományos 240 Literes kukákhoz hasonlóak, egyedi jelöléssel ellátottak. Ezekbe az edényekbe helyezhetik el a bepalackozott használt sütőolajat, „cseppmentes” rendszerben.

A begyűjtött sütőolaj szűrésre, tisztításra és feldolgozásra kerül, melyből aztán bioetanol, bioüzemanyag készül, melynek felhasználási köre egyre bővül és népszerűbbé válik az alternatív-energiapiacon.

Gyakran ismétlődő kérdések:

1.BIZTOSAN SZAG-ÉS CSEPPMENTESEN GYŰJTHETŐ A SÜTŐOLAJ?

Igen. A gyűjtőedényt kültéren, jól szellőző és biztonságos helyen kell tartani, a sütőolajat zárt edényben (műanyag palack vagy befőttesüveg) kell elhelyezni, ez biztosítja a cseppmentes tárolást.