A Békaporonty Oviról

1203 Budapest, Csepeli átjáró 10/A.

Telefonszám: 06-1/283-0631
06-20/489-9938

Email: gubacsovi@gmail.com

Tagintézmény igazgató: Jóni Tiborné

Óvodánk a Duna-part és a Csepeli átjáró híd közelében lévő társasház földszintjén helyezkedik el.
Három vegyes életkorú csoportszervezéssel működünk, és ettől a nevelési évtől indul nálunk egy új angolos csoport is. 1998. óta tagjai vagyunk a Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének. A 2016-os tanévben elnyertük az Örökös Zöld Óvoda címet. Az óvoda udvarát folyamatosan igyekszünk fejleszteni, megtalálhatók itt AYRES terápiás eszközök: lengőhinta, mérleghinta, csúszda, rugós játékok is. Szülői segítséggel alakítottuk ki a mezítlábas lépegetőt. A belső környezet kialakításában a természetes anyagok használata dominál. Nagy hangsúlyt fordítunk óvodánk aktuális belső díszítésére is.

Szükség esetén logopédus, pszichológus, fejlesztőpedagógus foglalkozik a gyerekekkel, igény esetén angol nyelvtanulásra és ének-zene tornafoglalkozásra van lehetőség. Az Önkormányzat szervezésével térítésmentesen úszás- és korcsolyaoktatáson vehetnek részt nagycsoportosaink.

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a nálunk nevelkedő gyerekek élő, eleven kapcsolatba kerüljenek az őket körülvevő természettel. Ezt a célt szolgálják szervezett sétáink, kirándulásaink. Programjaink a gyermekek és a szülők mindennapjait új élményekkel gazdagítják.

A nevelési év során programjaink a környezeti jeles napok köré épülnek, a magyar nép hagyományainak beépítésével.

Szeptemberben az AUTÓMENTES NAP során kerékpárpályát építünk a nagyobbaknak, a kisebbeknek az udvar területén szervezünk mozgásos feladatokat. A szülőkkel közösen TAKARÍTÁSI VILÁGNAP alkalmával rendbe tesszük az udvart. Az ÁLLATOK NAPJÁN félnapos kirándulást szervezünk a témával kapcsolatos helyre. A SZÜRETI MULATSÁGUNK egy vidám délelőtti forgatag, ahol a must készítés mellett ügyességi játékokon is részt vehetnek a gyerekek. Várva-várt programunk a gyerekek és a szülők körében a TÖKFESZTIVÁL. Ezt színesíti a tökfaragó verseny, lakóparti mécseses felvonulás, cukorka keresés. Az ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS hosszabb időszak az óvoda életében, amit a szülőkkel közös gyertyagyújtás zár. A MIKULÁS látogatása után szülők és óvodai dolgozók által készített kézműves alkotásokból VÁSÁRT is rendezünk. Januárban az EGÉSZSÉGHÉT szervezése során tudatosítjuk a gyerekekben az egészséges táplálkozás, mozgás, testápolás fontosságát. Februárban, mikor a medve kibújik a barlangjából, MEDVE HETET szervezünk MACKÓKIÁLLÍTÁSSAL egybekötve.
Ebben a hónapban FARSANGOLUNK is, aminek a végén elégetjük a télbábot, mert várjuk a tavaszt.
Márciusban a VÍZ VILÁGNAPJÁN interaktív játékokkal hangsúlyozzuk a víz fontosságát, védelmét. Fél napos víz közeli kirándulással zárul ennek a témának a feldolgozása. Áprilisban kiemelt családi
rendezvényünk a FÖLD NAPJA. Ekkor játékos délutánon vehetnek részt az érdeklődők az általunk meghatározott témában. A program bográcsban főtt paprikás krumpli elfogyasztásával zárul. Az anyukákat köszöntjük ANYÁK NAPJÁN verssel, énekkel, gyerekek által készített ajándékkal, a meghittség miatt egyéni köszöntéssel. MADARAK, FÁK NAPJA alkalmából egész napos kirándulásra megyünk, ilyenkor távolabbi környezet felfedezése az úti cél. Május végén elköszönünk az iskolába készülő gyerekektől, ők is ELBÚCSÚZNAK az óvodától. Június elején ERDEI TÁBOR keretében az iskolába készülő gyerekek 3 napon keresztül egész napos programon vesznek részt távol az óvodától.
GYEREKNAP alkalmából ügyességi vetélkedőket szervezünk a gyerekeknek.

Tanév közben SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, igényes ZENEI ELŐADÁSOK teszik még színesebbé az óvodai életet.

Az új nevelési évben szeretnénk néhány új kezdeményezést is bevezetni. Ilyen lenne a MIHÁLY NAPI VÁSÁR és a MÁRTON NAP megünneplése.