A szüreti héten minden csoport a saját tervei szerint foglalkozott az őszi gyümölcsökkel , azok szüretelésével, jellemző jegyeivel és a feldolgozásukkal.

Óvodai szinten két napot tartottunk a SZÜRETI HAGYOMÁNYOK jegyében.

Erre készülve minden csoport gazdagíthatta valamilyen diszítéssel a SZÜRETI KOSZORÚT.Igy került rá alma, szőlő és perec, valamint a nemzeti színű szalag.Ezt a koszorút nagy büszkeséggel vittük körbe a SZÜRETI FELVONULÁSON , ahova mindenki felvette- felnőttek és gyerekek egyaránt- a népies ruházatát. Ezzel is igyekeztünk az összetartozás élményét is erősíteni intézményi szinten.

A felvonulást szüreti dalok közös éneklése kisérte.

A felvonulás előtt egy kis filmvetítés keretében ismerkedtek meg a szüreti felvonulás hagyományaival és tekinthettek meg a gyerekek egy magyar népmesét is.

A felvonulást a szabadtéri közös SZÜRETI MULATSÁG ZÁRTA, amit a gyerekek nagyon élveztek a gyönyörű napsütésben.

A második közös programunk volt benti SZÜRETI TÁNCHÁZ, amellyel zártuk le a hetet.Itt vendégül látták egymást a csoportok egy kis “komatállal” és fogyasztottuk a szőlőlét, mustot.Igazi vidám hangulattal fejeztük be ezt a hagyományápoló programunkat és tekinthettük meg a SZÜRETI KIÁLLÍTÁSUNKAT, ahol megtekinthették a gyerekek és családjaik a szüreti eszközöket és kellékeket.

A gyerekek és a szülők nagy örömére egy élményekben gazdag, értékközvetítő őszi jeles mozgó ünnepet valósítottunk meg óvodánkban.

Szervező:

Gábor Krisztina